dissabte, 13 de febrer del 2016

Els Olzinelles al Penedès (segle XIX)


Armes dels Olzinelles
De la família dels Olzinelles, cavallers de Sant Pere de Riudebitlles, que posteriorment per casament agafa el nom de Marquès de Camps es podria parlar molt. Només us deixo unes poques dades del seu pas i estada al Penedès en el segle XIX que hi he anat trobant en diferents protocols notarials.
Al vas de la confraria de Sant Ramon de l’església de Santa Maria de Vilafranca fou enterrat el deu de febrer de l’any 1802, Rosa d’Olzinelles, filla dels difunts  Josep d’Olzinelles, corregidor de Vilafranca durant aquells anys i Teresa Pellisser. Morí a l’edat dels 67 anys.
Rosa vivia a Vilafranca, al carrer de la Palma, molt a prop de la cantonada del carrer de la Parellada. Era casada amb Josep Casanovas originari de sant Pere de Riudebitlles. Casa conjuntament amb altres que tenien a Vilafranca les tenia per herència d’Anton d’Olzinelles tinent retirat dels voluntaris de Catalunya.
El seu pare Josep d’Olzinelles, com a corregidor i conjuntament amb el terratinent igualadí Antoni Franch el 1808 ajudaren a organitzar la resistència davant la invasió francesa al Penedès.
Brigida d’Olzinelles era casada l’any 1802 amb Ramon Pasqual de Tord. Era filla dels igualadins Baltasar Olzinelles i Maria Miquel. Roc d’Olzinelles i Miquel era el seu germà, un monjo benedictí, erudit, historiador i darrer arxiver del monestir de Ripoll que morí el 1835 a Oceja (Alta Cerdanya). Brigida morí a Vilafranca als 81 anys, en l’any 1858.
Ramon d’Olzinelles, capità retirat dels reals exèrcits del rei, casat amb Josefa Miret Coll de Vilafranca, dóna al seu fill Ramon d’Olzinelles i Miret el permís perquè pugui entrar al servei del rei i sol·licitar la plaça de cadet  en un dels batallons de l’infantaria lleugera i seguir la carrera militar. Era l’any 1806. Maria Antònia Miret i Coll, germana de Josefa, es casà el 1784 amb Anton d’Olzinelles originari de Sant Pere de Riudebitlles.
Tots continuen vivint a la casa del carrer de la Palma de Vilafranca.
Maria Teresa d’Olzinelles Miret, filla d’Anton i Maria Antònia, signà el seu testament el 29 d’abril de l’any 1821 a la casa on vivia, al carrer de la Palma. Era casada amb el tinent coronel de l’exèrcit nacional a Vilafranca en Cristòfol Milà Oller, originari d’Olesa de Bonesvalls.        
El 15 d’agost del 1824 a Vilafranca s’hi celebra el casament entre Josep de Sayol, natural de Barcelona, fill de Josep Sayol i Lluïsa Marles amb Maria dels Dolors d’Olzinelles, natural de Puente de san Payo (Galicia), filla de Josep d’Olzinelles, coronel d’infanteria i governador regidor de Vilafranca del Penedès i Maria Dolors Romero. Un germà de Maria Dolors, fou el donzell Ramon d’Olzinelles Romero casat amb Josefa de Fos i Ravella, tenint aquests últims el domicili a Barcelona.
L’any 1830, el dit Ramon d’Olzinelles és difunt. La vídua Josefa fa possessió de part del seu patrimoni que tenen a Vilafranca. S’autoritza a la tia materna, Rosa Ravella perquè intervingui en la dita possessió. El notari de Vilafranca Marià Abella, conjuntament amb els acostumats testimonis, es presenten davant la casa i forn de coure pa anomenat el forn de Sant Joan, que està situat tot al carrer de Sant Joan de Vilafranca. La situació de la dita casa i dit forn ens pot situar la casa que tenien des d’abans d’aquest segle XIX al carrer de la Palma. La casa es situa per l’est el carrer de la Palma i el sud pel carrer de San Joan.  Podríem dir que, ves per on, el  lloc on hi ha actualment el també Forn de Sant Joan. La família Rius, mare i fill, ocupaven la dita casa i el forn en el moment d e la possessió. El cens que els Rius pagaven als Olzinelles era de 40 lliures i dues dotzenes de coques fines cada any, el dia 31 d’agost.
Posteriorment tenim altres banques dels Olzinelles que es reparteixen part del seu patrimoni, com per exemple:
L’hisendat de Barcelona però nascut a Igualada, Baltasar d’Olzinelles, hereu del seu pare, Joan d’Olzinelles i de Miquel. El testament el feu a Esparreguera, al notari Ventura Gaspar Miró i Oriol el 1840. La seva muller era Nicanora Corcoles.
El 1842 Ramon d’Olzinelles i Romero i la seva muller Josefa Fos i Ravella viuen a Sant Pere de Subirats, però també resideixen a Barcelona.
El 1858 Brigida Olzinelles viuda de Ramon Pasqual Tord, morí als 81 anys a Vilafranca. Va tenir missa d’ofici de mà major, presents tots els preveres de la comunitat de l’església de Santa Maria.

A Barcelona, a Sants, hi ha el carrer d’Olzinelles, part del terreny que ocupa el carrer era la finca de la Marquesa d’Olzinelles, que ha donat origen al seu nom. Si es consulta el nomenclàtor de la ciutat es troba aquesta referència: Ramon d’Olzinelles i de Romero succeí sa muller Josefa de Fos i de Ravella en la propietat del terrents situats en el “camp de la Plaça”, abans “camp de Cal tet”. En fou hereu el seu fill Hermenegil d’Olzinelles Fos i ravella, comte d’Olzinelles.



3 comentaris:

  1. Ara entenc una cosa: el fill del matrimoni Josep De Sayol i Maria Dolors d'Olzinelles, que esmentes, ha de ser Lluís de Sayol Olzinella, casat amb Filomena Oriol Fornelio. El cognom d'aquesta va servir per donar nom al carrer Oriol de Vilafranca, en terrenys que sembla que eren de la seva propietat. Tal vegada, però, eren propietat dels Olzinelles, ja que ella era de Barcelona. Moltes gràcies!

    ResponElimina
  2. A la meva familia hi havia una Pilar de Sayol i Olzinelles que es va casar amb Ramon de Planell i Benet Soler Sobira. No varen tenir fills.

    ResponElimina
  3. A la meva familia hi havia una Pilar de Sayol i Olzinelles que es va casar amb Ramon de Planell i Benet Soler Sobira. No varen tenir fills.

    ResponElimina