diumenge, 20 de desembre del 2015

Josep Vives escultor de Vilafranca (1670-1753)

Església de Santa Maria d'Igualada


Josep Vives escultor imatger de Vilafranca era fill del mestre de cases de La Granada, Sebastià Vives i Elisabet.  El seu avi Miquel Vives fou també mestre de cases, també vivint a La Granada.

El 25 de setembre de 1690 va contraure matrimoni amb Madrona Jofre filla de Salvador Jofre (alies Fresquet) calderer de Vilafranca i Madrona.

Va viure primer al carrer dels Ferrers on deuria tenir el seu taller amb els aprenents Ramon Miret, Francesc Mestre i  el fuster Josep Simó Batalla en l’any 1693. Posteriorment vivia a la Plaça Major (actual Constitució) fins la seva mort que fou el 4 de setembre de 1753.

Retaule de la capella de sant Miquel de Igualada (1695)

El 2 de febrer de l’any 1695, els priors de la confraria de l’Arcangel de sant Miquel signaven un acord amb Josep Vives, el compromís per part d’aquest era acabar el retaule per a la capella de Sant Miquel. Les dades que aporta el contracte ens donen a entendre que el retaule l’havia iniciat un altre escultor.
El nou imaginari es comprometia a acabar l’obra amb fusta d’àlber, a transportar-la a costes seves des de Vilafranca fins a Igualada i a assentar-la a l’interior del recinte religiós. A més a més, acceptar la petició dels priors de mudar sis columnes situades a la part inferior del retaule i posa-les a la part superior i substituir les anteriors per sis columnes salomòniques. Així mateix també faria un frontal a imitació dels frontals de les capelles existents dins de santa Maria. El preu pactat per fer la feina va ser de 110 lliures pagades en tres terminis de 36 lliures, 13 sous i 4 diners.
Capella de Sant Crist de Santa Maria (Igualada)


Molt probablement l’encàrrec d’acabar aquest retaule a l’escultor penedesenc fou perquè ja l’any 1629 el seu avi, Miquel Vives de la Granada, va portar a terme a l’església de Santa Maria de Capellades unes obres prou importants per un cost total de 325 lliures. Per tant, ja eren coneguts la família en l’Anoia.

Retaule de la parròquia de Sant Valenti de les Cabanyes (1698)
El 1 de desembre d’aquest any cobra l’escultor Josep Vives de mans de Fèlix Albornar, pagès que viu al Puig de les Cabanyes, però sagristà l’any 1698 de l’església de sant Valentí de les Cabanyes el pagament de 101 lliures i deu sous per haver “fabricat” el retaule major de la dita parròquia en el document que es va fer aquell any 1698. Va necessitar també posar dos taulons per poder-lo fabricar que també s’afegeix la despesa en l’àpoca o cobrament de la feina.
La dita església tenia uns retaules gòtics abans d’aquest any 1698.
Església romànica de Sant valentí de les Cabanyes
Retaule de la capella de Nostra Senyora del Portal a Vilafranca (1718)
Josep Vives el 31 de setembre d’aquest any signa una altra àpoca als administradors de la capella de Nostra Senyora del Portal, que existia en el portal de la muralla situada davant del carrer de la Parellada a Vilafranca. Els administradors són els mestres de cases Antoni Anglada i Josep Ivern, el pagès Joan Pasqual i el botiguer Josep Ferrer. La quantitat de 70 lliures que rep és el pagament inicial per fer el retaule de dita capella com consta en un contracte que es feu davant notari el dia 28 d’aquell mes. El cost total del dit retaule serà de 170 lliures.
Molt probablement altres cognominats Vives amb oficis relacionats amb el d'escultor en aquesta àpoca vivint a Vilafranca, foren de la família, com el pintor Josep Vives, en tenim dades l’any 1655; un altre pintor anomenat Miquel Vives, dades el 1703 i el daurador Agusti Vives, amb dades el 1711.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada